Alopecia
En autoimmun sjukdom där man tappar håret delvis eller helt
Alopecia är en autoimmun sjukdom och kännetecknas av olika grader av håravfall. Kroppens immunsystem blir för starkt och slår ut aktiviteten i hårsäckarna vilket gör att håret faller av.
Idag vet man inte säker hur sjukdomen uppstår. Det finns heller ingen effektiv behandling som botar alopecia. Oftast börjar alopecia utan förvarning, med en fläck av en femkronas storlek i hårbotten eller i skägget. För många växer fläcken igen, medan för andra kan den utvidgas till större fläckar och helt håravfall.
Trots den ofta chockartade upplevelsen det är i början, är alopeci ur medicinsk synpunkt en godartad åkomma. Det går bra att leva med den och delta i livet fullt ut.
Det finns tre typer av alopecia:
- Alopecia areata – Fläckvis håravfall
- Alopecia totalis – Avsaknad av huvudhår
- Alopecia universalis – Total avsaknad av kroppsbehåring
Sjukdomen går ofta i skov med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Generellt gäller att ju mer hår personen tappar desto större är sannolikheten att det aldrig växer tillbaka. Hos vissa patienter drabbas även naglarna av sjukdomen vilket gör dessa sköra. Sjukdomen är inte fysiskt skadlig men kan vara mycket psykiskt påfrestande för den drabbade. Många personer med Alopeci väljer att använda peruk.
Alopeci kan behandlas med varierande effektivitet. Inflammationsdämpande steroider kan appliceras på huden, eller injiceras. En annan behandlingsform är att avsiktligt framkalla en kontaktallergi. Detta stimulerar hårsäckarna till att producera hår, men orsaken bakom håravfallet är inte klarlagt. Därför tappar många sitt hår igen efter en viss tid.
Alopecia associeras ibland med några andra autoimmuna sjukdomar som vitiligo (vita fläckar i huden) och hypotyreos (underproduktion av tyroxin i sköldkörteln).
Källor:
Alopeciförbundet Sverige
National Alopecia Areata Foundation
Alopecia World Forum